U wilt een pand verduurzamen?
Met de verduurzamingscalculator kunt u eenvoudig een indicatie van de kosten van de verduurzaming van uw pand berekenen. Klik hier om te starten.
Welk Duurzaamheidslabel?
Geef door middel van eenvoudige vragen aan welke duurzaamheidsaspecten van belang voor u zijn en zie welke labels het best aansluiten bij uw wensen. Doe de duurzaamheidslabel check hier.
Partners

Duurzame evenementen

Dertig organisaties uit de bouwsector in Oost-Nederland werken aan verduurzaming van bouw

dv_logo_finaliii„Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), Duurzaamheid, Cradle to Cradle en Duurzaam Inkopen: termen die erg in de belangstelling staan‟, stelt Bert Beun, algemeen directeur van Van Dijk Groep. De bouwsector in het bijzonder heeft met deze onderwerpen te maken en wordt nu in een financieel lastige periode vanuit de markt uitgedaagd hiermee aan de slag te gaan. Zeker nu de Nederlandse overheid per 1 januari jongstleden haar inkoopgedrag op duurzame wijze invult.
Onder begeleiding van Borger & Burghouts B.V. heeft de Van Dijk Groep al in het voorjaar van 2009 vastgesteld dat zij maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Beter nog: nu al maatschappelijk verantwoord onderneemt. Een krachtige ambitie op dit vlak gevolgd door duidelijke projecten die daaraan invulling geven.
Individuele aanpak leidt echter vaak tot suboptimalisatie. Van Dijk Groep heeft samen met Borger & Burghouts een projectidee uitgewerkt om bouwgerelateerde organisaties in gezamenlijkheid en ieder voor zich stappen voorwaarts te laten maken inzake duurzaamheid van de eigen organisatie en de bouwkolom als geheel. „Op het moment dat Bert Beun me benaderde voor een samenwerking binnen dit project, was ons antwoord direct positief‟, zegt Antje de Groot, directeur van Trebbe Noord & Oost B.V. „Ook Trebbe is zich bewust van haar maatschappelijke rol en wenst die rol kracht bij te zetten. In dit project spreekt vooral de ketensamenwerking me erg aan‟.
„Het samenbrengen van dertig organisaties uit de bouwkolom, die gezamenlijk in alle openheid werken aan verduurzaming van de eigen organisatie en de bouwkolom als geheel, dat is uniek‟, stelt Joost Baak, directeur van Borger & Burghouts. Vanaf het eerste moment was hij betrokken bij de uitwerking van het idee tot het project dat nu gestart wordt. „De bewustheid van deze groep organisaties dat zij samen grotere stappen in duurzaamheid kunnen zetten dan ieder van hen individueel, spreekt mij erg aan. De gevonden combinatie van woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, architecten, installateurs en leveranciers van bouwmaterialen is daarbij een belangrijke sleutel tot succes‟.
Het project kreeg als werktitel “Duurzaamheid in de steigers” mee. Vanwege de grote belangstelling is besloten het project op te delen in twee regio‟s, namelijk Twente en Zwolle-Vechtdal. De deelnemende organisaties komen woensdag 17 februari 2010 samen voor de kick-offbijeenkomst van dit project. Vervolgens worden in de periode maart tot en met december in beide regio‟s zes inhoudelijke workshops georganiseerd. Gedurende de workshopreeks worden de deelnemers bekend gemaakt met de uitgangspunten en achtergronden van MVO en krijgen zij vooral hulpmiddelen aangereikt waarmee zij binnen de eigen organisatie stappen voorwaarts zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Het resultaat van de workshopreeks is een concreet plan van aanpak (de duurzame routekaart) waarmee MVO in de organisatie toegepast kan worden. Daarnaast is het doel van de workshopreeks het inventariseren van kansen voor het verduurzamen van de bouwkolom. Hierbij kan worden gedacht aan nieuwe vormen van samenwerking, aanpassing in procesflows en planning, productinnovatie etc. Rode draad in het project is het thema Duurzaam Inkopen, waarmee alle deelnemende organisaties door de Nederlandse overheid geconfronteerd worden.

Het project wordt afgesloten door een slotbijeenkomst in het eerste kwartaal van 2011. De geboekte resultaten worden op dat moment breed uitgezet, opdat ook andere organisaties daarvan kunnen profiteren.

Deelnemende organisaties:
NVB Ubbens
Installatiebedrijf BB&L
Olster Dakwerken
Beltman Architecten
Raab Karcher
Boeve Afbouw
Rikkert Afbouwgroep B.V.
Bouwbedrijf Dijkhuis
Trebbe Oost & Noord B.V.
Woningbouwcorporatie de Woonplaats
Triacon
Dekker Afvalverwerking & Grondwerk
Universiteit Twente, Vastgoedgroep Drienelo
Dusseldorp Infra, sloop en milieutechniek
Van Buren Bouwmaterialen B.V.
Schildersbedrijf Gebr. Van der Geest
Van Dijk Aannemersbedrijf
Gemeente Hardenberg
Van Dijk Servicegroep
Hutten Metaal
WBC
Klok Bouw

LKSVDD Architecten
Witzand Hout
Loohuis Installatietechniek
Woningstichting De Veste
Lucassen Bouwconstructies

Share on LinkedIn

Een reactie tot “Dertig organisaties uit de bouwsector in Oost-Nederland werken aan verduurzaming van bouw”

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief
Sociale Media
Volg duurzaam vastgoed op Twitter Volg duurzaam vastgoed op facebook Volg duurzaam vastgoed op facebook
Experts
Toren windmolens De gebouwde omgeving is goed voor circa 30% van de uitstoot van CO2. Het is daarom van belang dat duurzaamheid van vastgoed hoog op de agenda wordt geplaatst en dat alle duurzame maatregelen ook in de praktijk worden toegepast. Bij Duurzaamheid behoren niet alleen duurzame oplossingen en maatregelen ook dient er rekening gehouden te worden met de economische levensduur, terug verdientijd en de technische levensduur.